-
16 aug 12
-
0 Hozzászólás
A teljes értékű búza fogyasztásával kiválóan gondoskodhatunk szervezetünk fehérjékkel, zsírokkal (telítetlen zsírokkal), vitaminokkal, ásványi anyagokkal (kalcium, vas, foszfor, jód, magnézium, kálium stb.), enzimekkel való ellátásáról.
- - elnevezése: durum- vagy más nevén keményszemű, üveges, illetve makarónibúza (Triticum durum)
- - kedvező az aminosav- és a fehérje-összetétele és nagy a vitamintartalma
- - sem illatban, sem ízben nem kell szégyenkezniük a tojásos tészta mellett
- - durum búzából (mediterrán térségben őshonos) illetve annak lisztjéből készül
- - lisztje a közönséges búzáéval ellentétben nem csirizesedik
- - hozzáadott tojás nélkül készül (speciális formájú és minőségi termékei, kis koncentrációban tartalmazhatnak tojást, tojáskészítményt)
- - mivel a tésztában nincs tojás, a szalmonellafertőzéstől nem kell tartani
- - a durumbúza tojás nélkül is sárga, a magas béta-karotin tartalma miatt
- - koleszterinmentes (így a koleszterinszegény diétába is beilleszthető)
- - a tojásos tésztákhoz képest jobban formázhatóak, így kiváló olasz tészták készíthetőek belőle
- - főzéskor jobban megtartja az alakját, rugalmas marad és gyorsabban megfő
- - energiatartalma kicsit alacsonyabb a tojásos tésztákhoz képest
- - a durum tészta keményítője lassabban bomlik le (elágazó szerkezetű s ezt csak lassan lehet lebontani az emésztés során), ezért alacsonyabb a glikaemiás indexe
- - nem emeli ugrásszerűen a vércukorszintet, így cukorbetegek diétájába is beilleszthető
- -durumbúza rosttartalma magasabb
- - kiváló tésztasalátának és jól harmonizál zöldségekkel, halakkal
glutenin tartalma miatt nem ajánlható lisztérzékenységben szenvedő betegeknek
Tipp: a koktélparadicsom, fokhagyma és a friss bazsalikom frissé és ugyanakkor gazdaggá teszi az ízvilágát.