-
16 aug 12
-
0 Hozzászólás
Brokkoli táplálkozástudományi szempontból:
- rákmegelőző étrend fontos tagja
- sok vitamint tartalmaz,leginkább béta karotint, folsavat és C-vitamint, de jelentős a B-vitamin, kálcium és vastartalma is
- 40x több vitamint és kb. dupla annyi C-vitamint , vasat és káliumot tartalmaz, mint a sápadt karfiol testvére
- a többi káposztafélénél könnyebben emészthető
- a főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz
- lassítja az öregedést
- védi a magzatot a rendellenes fejlődéstől
- méregtelenítéskor is hatásos segítség
- gyomorfekély elleni küzdelem harcosa
Felhasználás előtt gondosan, több vízben megmossuk. Célszerű huzamosabb ideig áztatni, hogy az apró rovarok vagy férgek távozzanak belőle.
Fogyasztásának fő szezonja az őszi és téli hónapokban van. Az ősz eleji brokkoli nagy valószínűséggel az első szüretből származik, ha ebből veszünk többet, érdemes ilyenkor eltenni belőle a mélyhűtőbe.
Tipp: kuktafazékban készítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat.
Tipp: megőrizhetjük a brokkoli mélyzöld színét, ha felhasználás előtt 3 percig forró sós vízben blansírozzuk, majd jéghideg vízzel leöblítjük. Így blokkoltuk a főzési folyamatot és elpusztítottuk a vitamin- és színlebontó enzimeket.
Tipp: A főzővízbe tett só mellett kevés citromlé különlegesen finom ízt ad a zöldségnek.