-
03 szept 12
-
0 Hozzászólás
Mindkettő tealevelekből készül, de a Matcha nem teaízű, nem teafű hanem por.
A Matcha-t úgy készítik, hogy a tealeveleket szüret után gözölik vagy melegítik, ezáltal a levelekben lévő polifenol-oxidáz enzim lebomlik, így leáll a további erjedési folyamat (megmarad a szép zöld színe is). Eltávolítják a szár részeket és a leveleket liszt szerű porrá őrlik.
Ebből a porból zöld színű, enyhén kesernyés ízű tea készíthető.
Mivel jelen esetben nem csak a főzetet, hanem a leveleket is megisszuk.
A Japán teaszertartások alapja.
Kiváló minőségű japán tea például a „Gyokuro”.
Matcha tea készítése: kb.:70 fokos vízben feloldunk 1 teáskanál a Matcha port csészénként és habosra keverjük ( a japánok ezt a műveletet speciális bambusz keverővel csinálják).
Üzenet: A zöld teának rengeteg fajtája létezik. Alapvetően, Kínából, Japánból és Indiából származik.
Jó tudni: a Japán zöld tea inkább fűízű, a kínai kesernyés, míg az indiai friss aromájú.
Korábbi tanulmányok kimutatták a zöld tea polifenoljainak jótékony hatását: csökkentik a gyomor-, nyelőcső és a bőrrák kockázatát, csökkentik a koleszterinszintet és megelőzik a vérrögképződést.
Kolorádói Egyetem kutatói igazolták, hogy a Matchában 137x több egy igen erős antioxidáns, az EGCG (epigallokatekhin gallát) jelenléte a hagyományos kínai zöld teához képest.
Ez nagy valószínűséggel abból adódik, hogy a Matcha esetében nem csak a tea főzetét isszuk meg.
Jó tudni: a Match-át hozzáadják különböző ételekhez (pl.: sütemények), italokhoz hogy növeljék azok antioxidáns hatását.