-
03 szept 12
-
0 Hozzászólás
Kóla és a jégkrém azon összetevői, amelyekről ritkán esik szó.
Milyen ízű a kóla? Van, aki kiérez belőle egy-két összetevőt?Mitől olyan krémes a jégkrém?
Miből áll a kóla?
Biztosan mindannyian rávágjuk, hogy vízből és cukorból az biztos. Igen, ez vitathatatlan. De mi van a többi alkotórésszel.
Valószínűleg nem árulok el újdonságot, ha azt mondom ez hétpecsétes titok.
Ennek ellenére pár további összetevőnek sikerült utánajárnom.
Arányaiban nézve, ha 1 adag kólában 7 teáskanál cukor van, akkor az egyéb összetevők mennyisége a negyede.
A speciális szirup (írtó titkos) alkotóelemei között szerepelnek természetes növényi illóolajok és fűszerek. Bizony, zöldfűszerek.
Például van a kólában narancs, koriander és levendula is.
Ami még érdekes, hogy ezek az olajok vajon hogyan elegyednek a vízzel?
Mert hát elegyedni kell! Nem olajos a kóla.
Ehhez szükséges a gumi arábikum.
Mi adja a kóla színét? Ez egyszerű. A karamell, ami mellesleg még szintén segíti az elegyedést a vízzel.
Foszforsavat is adagolnak hozzá, melytől elindul a nyáltermelődésünk.
Végül, de nem utolsó sorban tartalmaz koffeint, amit eredetileg a kóladióból nyertek ki.
Innen ered a neve is.
A pont az i-n a szénsav!
Mitől válik a mélyhűtőből kivéve azonnal adagolhatóvá a jégkrém?
A jégkrém általános hozzávalói a tej, ízesítők, színezékek, cukor, vajolaj.
Mi a titkos összetevő, amitől olyan lágy a jégkrém?
A választ az Unilever (Magnum, Viennetta, Carte d’Or stb gyártója) megadta.
Szerényen, annyit mond a képviselőjük, hogy ez nem boszorkányság.
1. A jégkrém 0 fok alatti hőmérsékleten még könnyen alakítható, gyűrhető.
2. Ahol a jégkrém érintkezik a tartály falával, ott ráfagy és egy hatalmas kés meghatározott időközönként lekapargatja és az apró jégkristályokat a masszába keverik.
3. Levegőt is adagolnak az édes masszához.
Megjegyzés: A cukor fagyállóként is kiválóan működik. Megakadályozza a víz jéggé fagyását.
Az igazi titok a fenti összetevők (jégkristályok, levegő, cukor, zsír) megfelelő arányában rejlik, ami megakadályozza a teljes összefagyást.