-
03 szept 12
-
0 Hozzászólás
A dió- és mogyorófélék kétségtelenül tápanyag „erőművek”.
A növényi fehérjék egyik legjobb forrásai.
Gazdagok rostokban, fitonutriensekben, antioxidánsokban, mint az E-vitamin és a szelén.
Az omega 3 zsírsavtartalmuk is jelentős.
Számos kutatás rávilágított már, hogy csökkentik a szívbetegségek megjelenésének kockázatát.
Ezek ellenére mégsem egyeznek meg a tápértékeik. Vannak közöttük egyes tulajdonságokban kiemelkedőek.
Legmagasabb zsír- és energiatartalmú:
(a feltűntetett értékek mindenhol kb. 30g-ra vonatkoznak)
1. helyezett: makadámdió ( 204 kcal)
2. helyezett: pekándió (201 kcal)
Ha figyelned kell a testsúlyodra, akkor a dió- és mogyorófélék válogatásánál kevesebb makadámdiót vagy pekándiót vegyél. Ilyenkor az alacsonyabb energiatartalmú pisztácia az ideálisabb.
Legmagasabb omega 3 zsírsavtartalmú:
1. helyezett: dió (2,5 g)
2. helyezett: pekándió (0,2g)
Az omega 3 zsírsav pontosabban az alfa- linolénsav található a legtöbb dió- és mogyorófélében, mely segít csökkenteni a vér LDL (rossz) koleszterinszintjét, trigliceridszintjét és a vérnyomást. A dió határozottan magasabb alfa-linolénsav tartalmú, melyet a második helyezet jóval kisebb 0,2 g-ja is szemléltet.
Legmagasabb rosttartalmú:
1. helyezett: mandula (3,3g)
2. helyezett: pisztácia (2,9g)
Az olajosmagvak nagyszerű választás, ha magas rosttartalmú snack-re vágyunk.
Legjobb kalcium forrás:
1. helyezett: mandula (75 mg)
2. helyezett: brazildió (45 mg)
Talán nem a dió- és mogyorófélékkel fogod fedezni a napi szükséges kalcium beviteled egészét, mégis jó forrásai a növényi eredetű kalciumnak.
Legjobb E-vitamin forrás:
1. helyezett: mandula (7,4 mg)
2. helyezett: törökmogyoró (4,2 mg)
A dió- és mogyoróféléket többnyire a magas E-vitamin tartalmúk miatt szoktuk emlegetni. Az E-vitamin antioxidáns, mely megvéd minket a káros sejtromboló folyamatoktól. A mandula fenti adagja a napi E-vitamin szükségletünk felét kiteszi.
Legmagasabb antioxidáns értékű:
1. helyezett: pekándió (5980 umol TE)
2. helyezett: dió (4514 umol TE)
Az ORAC-érték mutatja meg egy élelmiszerek antioxidáns tartalmát. Ez az érték megmutatja, hogy mennyire hatásos a szabadgyök pusztításban és semlegesítésben.
Következtetés: az összes dió- és mogyoróféle tápanyagokban gazdag, bár nem egyforma mértékben.
A mandula magas rost, kalcium és E-vitamin tartalmú, míg a dió az omega 3 zsírsavtartalmával emelkedett felül.
Mindezek mellett ugyanakkor figyelembe kell vennünk fogyasztásukkor, hogy magas olaj-, és energiatartalmúak.
Legjobban akkor járunk, ha az egészséges étrendünkbe a sózatlan, ízesítetlen változatokat válasszuk napi maximum 30 g mennyiségben.