-
21 szept 12
-
0 Hozzászólás
A gyümölcsecettel ízesítheted a sültcsirkét, sertéshúst, hozzáadhatod zöld salátákhoz, gyümölcs salátákhoz.
Rengeteg szezonális gyümölcsből elkészíthető csak ügyelni kell az ecet és a gyümölcs (1:1) arányára.
Kipróbálhatod cseresznyével, eperrel, barackkal is.
A gyümölcsecettel ízesítheted a sültcsirkét, sertéshúst, hozzáadhatod zöld salátákhoz, gyümölcs salátákhoz.
Rengeteg szezonális gyümölcsből elkészíthető csak ügyelni kell az ecet és a gyümölcs (1:1) arányára.
Kipróbálhatod cseresznyével, eperrel, barackkal is.
Most az eper példáján mondom el a készítés menetét (Kb. 3/4 csésze gyümölcsecetet készítéséhez)
Hozzávalók:
- 1 csésze (kb.:2 dl) fehérborecet
- 0,5 kg eper (minél több gyümölcsöt raksz bele, annál intenzívebb lesz)
- méz ízlés szerint
- édesköménymag ízlés szerint (nem “kötelező”)
Elkészítés:
1. A gyümölcsöt (itt eper) minél apróbb darabokra vágom.
2. A fehérborecetet beleöntöm egy zárható fedelű üvegbe (pl. befőttes üveg).
3. Hozzáadom az édesköménymagot (kb. 40-60 szem).
4. Ráteszem az üveg tetejét és összerázom a benne lévő elegyet.
5. 2 hétig hűvös és sötét helyre teszem.
6. 2 hét után szűrővel leszűröm a levét, amit felforralok (lassú tűzön, fedő nélkül 2-3 perc). A tetejére fehér hab formájában kiülnek a szennyeződések, amiket kanállal eltávolítok.
7. A leszűrt folyadékhoz hozzáadom a mézet.
8. Végül egy nagyon apró, sűrű szűrön keresztül egy kisebb üvegbe (steril!) leszűröm a kész folyadékot, azaz a kész ecetet.
Hűvös sötét helyen tárolható.