-
25 szept 12
-
0 Hozzászólás
Mi jut eszünkbe hirtelen arról, hogy alkoholmentes ital? Ásványvíz, üdítő, gyümölcslé és zöldséglevek. Én most nem ezekre gondoltam, hanem azokra a „furcsa” dobozos, palackos italokra, amik nevét olvasva többen felvonjuk a szemöldökünket.
A gabona alapú italok közül a kenyérital
rozsból, búzából és zabból készített kovászolt kenyérdarabjait tejsavbaktériumokkal erjesztik különleges eljárással. Elsősorban a bélrendszerre és a bőrre jótékonyak a bennük lévő gabona tápanyagok, enzimek és a tejsavbaktériumok.
A zöldbúzafű-koktél alapja is gabonanövény. A búzafűlevél markáns ízét a hozzákevert frissítő hatású zöld teával kombinálták. Így egy nyomelemekben, ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban (több mint 90 féle) gazdag koktélt alkotnak. Naponta legfeljebb 1 dl fogyasztása javasolt, lassan, kanalanként kortyolgatva.
A fanedvekből készült italok közé tartozik a Madal Bal NEERA ital. Ez citromlé és Madal Bal NEERA szirup. A szirup két fa nedvének az optimális keveréke. A trópusi Arenga pálmáénak és a cukorjuharénak. A juharszirup előállítása munkaigényes és költséges ezért az Egyesült Államokban kapható „juharszirupok” 90%-a kukoricaszirupból és cukorból készül, és kb. 2 %-os a valódi juharszirup tartalmuk. A pálmaszirup kókusz-,olaj- és cukorpálmából nyerhető.
A gyógynövény alapú üdítőitalok közül a legelterjedtebbek Aloe verából készültek. Ezek a dszúzok jobbára tartalmazzák a növény nedvét és a leveleinek húsát is.
Az alga-, zuzmó-és gombaitalok között található a kombucha (teagomba) is. A belőle készült ital fekete vagy zöld cukrozott tápoldat, amibe belehelyezik a gombát, ami értékes anyagokat állít elő az italba. Glükuronsav, C-vitamin, B-vitaminok, folsav, tejsav, aminosavak, enzimek és antibiotikus anyagok. Szénsav is felszabadul, ami üdítő jellegűvé teszi, valamint alkohol is képződik (kevesebb, mint 0,5% alkoholtartalmú).
Az algaitalok segítik kiüríteni a szervezetből a nehézfémeket és más méreganyagokat.
Egészségetekre!