cartes de visite

A dió- és mogyorófélék legjei

mixed-nuts

A dió- és mogyorófélék kétségtelenül tápanyag „erőművek”.

A növényi fehérjék egyik legjobb forrásai.

Gazdagok rostokban, fitonutriensekben, antioxidánsokban, mint az E-vitamin és a szelén.

Az omega 3 zsírsavtartalmuk is jelentős.

Számos kutatás rávilágított már, hogy csökkentik a szívbetegségek megjelenésének kockázatát.

Ezek ellenére mégsem egyeznek meg a tápértékeik. Vannak közöttük egyes tulajdonságokban kiemelkedőek.

Legmagasabb zsír- és energiatartalmú:

(a feltűntetett értékek mindenhol kb. 30g-ra vonatkoznak)

1. helyezett: makadámdió ( 204 kcal)

2. helyezett: pekándió (201 kcal)

Ha figyelned kell a testsúlyodra, akkor a dió- és mogyorófélék válogatásánál kevesebb makadámdiót vagy pekándiót vegyél. Ilyenkor az alacsonyabb energiatartalmú pisztácia az ideálisabb.

Legmagasabb omega 3 zsírsavtartalmú:

1. helyezett: dió (2,5 g)

2. helyezett: pekándió (0,2g)

Az omega 3 zsírsav pontosabban az alfa- linolénsav található a legtöbb dió- és mogyorófélében, mely segít csökkenteni a vér LDL (rossz) koleszterinszintjét, trigliceridszintjét és a vérnyomást. A dió határozottan magasabb alfa-linolénsav tartalmú, melyet a második helyezet jóval kisebb 0,2 g-ja is szemléltet.

Legmagasabb rosttartalmú:

1. helyezett: mandula (3,3g)

2. helyezett: pisztácia (2,9g)

Az olajosmagvak nagyszerű választás, ha magas rosttartalmú snack-re vágyunk.

Legjobb kalcium forrás:

1. helyezett: mandula (75 mg)

2. helyezett: brazildió (45 mg)

Talán nem a dió- és mogyorófélékkel fogod fedezni a napi szükséges kalcium beviteled egészét, mégis jó forrásai a növényi eredetű kalciumnak.

Legjobb E-vitamin forrás:

1. helyezett: mandula (7,4 mg)

2. helyezett: törökmogyoró (4,2 mg)

A dió- és mogyoróféléket többnyire a magas E-vitamin tartalmúk miatt szoktuk emlegetni. Az E-vitamin antioxidáns, mely megvéd minket a káros sejtromboló folyamatoktól. A mandula fenti adagja a napi E-vitamin szükségletünk felét kiteszi.

Legmagasabb antioxidáns értékű:

1. helyezett: pekándió (5980 umol TE)

2. helyezett: dió (4514 umol TE)

Az ORAC-érték mutatja meg egy élelmiszerek antioxidáns tartalmát. Ez az érték megmutatja, hogy mennyire hatásos a szabadgyök pusztításban és semlegesítésben.

Következtetés: az összes dió- és mogyoróféle tápanyagokban gazdag, bár nem egyforma mértékben.

A mandula magas rost, kalcium és E-vitamin tartalmú, míg a dió az omega 3 zsírsavtartalmával emelkedett felül.

Mindezek mellett ugyanakkor figyelembe kell vennünk fogyasztásukkor, hogy magas olaj-, és energiatartalmúak.

Legjobban akkor járunk, ha az egészséges étrendünkbe a sózatlan, ízesítetlen változatokat válasszuk napi maximum 30 g mennyiségben.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>