cartes de visite

Ájurvédikus táplálkozás bevezető

Ájurvéda = „élet tudománya”, aju (élet), véda (tudás)

Az ájurvéda az alternatív medicina részeké

nt India ősi, ma napig alkalmazott gyógyászati rendszere a testi-lelki harmónia megteremtéséért, az egészség fenntartásáért és a betegségek gyógyításáért.

 

Része a speciális táplálkozás és a rendszeres jógagyakorlás.

Ha azt mondom ájurvéda, akkor a következő szavak juthatnak eszünkbe:

- lelki élmények

- gyakorlati tapasztalatok

- tudományos vizsgálatok

- művészi kreativítás

- gyógynövények

- ételek

- masszázs és meditáció

- harmónia

Eredeti ókori ájurvédikus írások szerzői: Csaraka, Szusruta, Vágbhatta

2-3 éve az amerikai lakosság 38%-a alkalmazott alternatív terápiát és mind a férfiak, mind a nők eltérő okokból.

A nők inkább nyakfájdalom és szorongás okán, míg a férfiak koleszterinszint csökkentése végett.

Jó tudni: az ájurvéda speciális étrendje, a jóga és az ájurvédás növények együttese csökkentik a cukorbetegség tüneteit, de ennek teljes alátámasztásához egyelőre még több vizsgálatra van szükség.

Az alternatív gyógyászati módszereket (kb.: 69%-ban) fájdalomcsillapításra alkalmazzák, melyek között talán a legnépszerűbb az ájurvédikus gyógynövény terápia és speciális étrend.

Az ájurvédában kétféle étrendi előírás létezik:

  1. Szattvikus étrend
  2. Pránikus étrend

Ájurvédikus táplálkozás folyt.

Az ájurvéda tanítás szerint mindenkinek hatalmában áll gyógyítania önmagát.

Az egészség elengedhetetlen része a helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás és a jógagyakorlás.

Az ájurvédában kétféle étrendi előírás létezik:

  1. Szattvikus étrend
  2. Pránikus étrend

 

1. Szattvikus étrend

Az étrendet mindig egyénre kell szabni.

Létezik 3 hatóerő (tridósa) melyek összhangja tartja fenn mindenkiben az egyensúlyt testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.

Amennyiben a 3 dósa között arányeltolódás lép fel, akkor felborul az egyensúly és betegség alakul ki.

A 3 „hatóerő”:

1. Váta – idegi energia – levegőből és űrből származó energia

2. Pitta – katabolikus tűzenergia – vízből és tűzből származó energia

3. Kafa – anabolikus táplálékenergia – vízből és földből származó energia

A 3 dósa egyensúlyára hatással vannak az ételeink, italaink, környezetünk és élményeink.

Így a táplálékkal igen jól befolyásolhatjuk az égészségi állapotot.

A szattvikus étrendben az ízeknek és azok hatásainak tulajdonítanak nagy jelentőséget.

3 íz fokozza, 3 íz csökkenti a dósákat.

Az ízek, amik szerepet játszanak:

- édes

- sós

- savanyú

- keserű

- pikáns

- fanyar

Az ételek kiválasztásánál fontos szempont:

Fűszeresség (csípős, savanyú, sós stb.)

Hideg – vagy melegkeltő

Folyékony vagy szilárd

Olajos vagy száraz

Továbbá fontos:

Jelentősége van az évszaknak és a napszaknak is.

Lényeges az ételek frissessége, minősége és hogy mi mivel fogyasztható (pl.:savanyú gyümölcsök és a tej nem fogyasztható együtt, dinnyefélét csak önmagában lehet enni, mert máskülönben méreganyagok halmozódnak fel a szervezetben.)

Az étkezések időzítése is fontos (pl.: vacsorára tejtermék és/vagy gyümölcs szerepel az étlapon).


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>