Ájurvédikus táplálkozás bevezető
-
20 aug 12
-
0 Hozzászólás
Ájurvéda = „élet tudománya”, aju (élet), véda (tudás)
Az ájurvéda az alternatív medicina részeké
nt India ősi, ma napig alkalmazott gyógyászati rendszere a testi-lelki harmónia megteremtéséért, az egészség fenntartásáért és a betegségek gyógyításáért.
Része a speciális táplálkozás és a rendszeres jógagyakorlás.
Ha azt mondom ájurvéda, akkor a következő szavak juthatnak eszünkbe:
- lelki élmények
- gyakorlati tapasztalatok
- tudományos vizsgálatok
- művészi kreativítás
- gyógynövények
- ételek
- masszázs és meditáció
- harmónia
Eredeti ókori ájurvédikus írások szerzői: Csaraka, Szusruta, Vágbhatta
2-3 éve az amerikai lakosság 38%-a alkalmazott alternatív terápiát és mind a férfiak, mind a nők eltérő okokból.
A nők inkább nyakfájdalom és szorongás okán, míg a férfiak koleszterinszint csökkentése végett.
Jó tudni: az ájurvéda speciális étrendje, a jóga és az ájurvédás növények együttese csökkentik a cukorbetegség tüneteit, de ennek teljes alátámasztásához egyelőre még több vizsgálatra van szükség.
Az alternatív gyógyászati módszereket (kb.: 69%-ban) fájdalomcsillapításra alkalmazzák, melyek között talán a legnépszerűbb az ájurvédikus gyógynövény terápia és speciális étrend.
Az ájurvédában kétféle étrendi előírás létezik:
- Szattvikus étrend
- Pránikus étrend
Ájurvédikus táplálkozás folyt.
Az ájurvéda tanítás szerint mindenkinek hatalmában áll gyógyítania önmagát.
Az egészség elengedhetetlen része a helyes táplálkozás, rendszeres testmozgás és a jógagyakorlás.
Az ájurvédában kétféle étrendi előírás létezik:
- Szattvikus étrend
- Pránikus étrend
1. Szattvikus étrend
Az étrendet mindig egyénre kell szabni.
Létezik 3 hatóerő (tridósa) melyek összhangja tartja fenn mindenkiben az egyensúlyt testi, lelki és szellemi szinten egyaránt.
Amennyiben a 3 dósa között arányeltolódás lép fel, akkor felborul az egyensúly és betegség alakul ki.
A 3 „hatóerő”:
1. Váta – idegi energia – levegőből és űrből származó energia
2. Pitta – katabolikus tűzenergia – vízből és tűzből származó energia
3. Kafa – anabolikus táplálékenergia – vízből és földből származó energia
A 3 dósa egyensúlyára hatással vannak az ételeink, italaink, környezetünk és élményeink.
Így a táplálékkal igen jól befolyásolhatjuk az égészségi állapotot.
A szattvikus étrendben az ízeknek és azok hatásainak tulajdonítanak nagy jelentőséget.
3 íz fokozza, 3 íz csökkenti a dósákat.
Az ízek, amik szerepet játszanak:
- édes
- sós
- savanyú
- keserű
- pikáns
- fanyar
Az ételek kiválasztásánál fontos szempont:
Fűszeresség (csípős, savanyú, sós stb.)
Hideg – vagy melegkeltő
Folyékony vagy szilárd
Olajos vagy száraz
Továbbá fontos:
Jelentősége van az évszaknak és a napszaknak is.
Lényeges az ételek frissessége, minősége és hogy mi mivel fogyasztható (pl.:savanyú gyümölcsök és a tej nem fogyasztható együtt, dinnyefélét csak önmagában lehet enni, mert máskülönben méreganyagok halmozódnak fel a szervezetben.)
Az étkezések időzítése is fontos (pl.: vacsorára tejtermék és/vagy gyümölcs szerepel az étlapon).