-
25 szept 12
-
0 Hozzászólás
Saláta = egészség?
Vigyázat! Nem minden saláta
kalóriaszegény és zsírszegény.
Tippek az egészséges saláta elkészítéséhez
1. A bolti kész és csomagolt salátákat nézd meg közelebbről, hogy tartalmaz-e tartósítószert, színezéket vagy ízfokozókat.
2. Legjobb, ha otthon Te magad készíted el friss és lehetőleg idény alapú zöldségekből, gyümölcsökből.
3. Kerüld el a sajtos, majonézes és édes öntetes kész termékeket.
4. Házilag is készíthetsz salátaönteteket. A legegészségesebb, ha kis (pár kanál) olívaolajjal és kifacsart citrom levével locsolod meg.
5. Ha már zöldsalátáról beszélünk, akkor érdemesebb a minél sötétebb leveleseket választani (pl.:rukkola,spenót).
6. Egészségesebbé teheted a salátát, ha teszel hozzá növényi csírát ( a brokkoli csíra kiemelkedik jótékony hatásával, magasabb vitamin és ásványi anyag tartalmával) és friss zöldfűszerekkel szórod meg.
7. Annál jobb a saláta, minél színesebb. Legalább 3 színből álljon.
8. Saláta készülhet friss nyers zöldségekből vagy párolt, főtt és grillezett zöldségekből is. Sőt, lehet kombinálni is őket! Szárazhüvelyesekről se feledkezz meg.
9. Salátába tehetsz sovány húst vagy halat is. Így gazdagabb lesz fehérjében.
10. Sajtok közül válaszd az alacsonyabb zsírtartalmúakat ( tolnai sovány, köményes, light sajtok stb.).
Az egészséges saláták kis mennyiségben tartalmazhatnak szárított gyümölcsöket (pl.: áfonya), diót, mandulát, mogyorót és a tetejükre szórható napraforgómag is.