-
16 aug 12
-
0 Hozzászólás
Fokhagyma táplálkozástudományi oldalról:
- A fokhagymagumó alliint (hatóanyaga) és alliináz nevű enzimet tartalmaz. A hagyma megvágásakor különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek
- megtalálhatók benne kéntartalmú peptid származékok ( több mint 70-féle kéntartalmú vegyület ), B- és C-vitamin és flavonoidok
- vírusölő, antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes)
- Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos
- herpeszvírussal szemben is hatásos lehet
- tágítja az ereket
- rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét
- antioxidánsként serkenti az immunrendszert (megköti a szabad gyököket)
- rákmegelőző hatású
- emésztést elősegítő
- bélfertőtlenítő, bélféregűző
- epe-és májműködést elősegítő
- véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő
- enyhíti a menstruációs görcsöket
- igazi gyógyhatását nyersen, összezúzva fejti ki
- elűzi a náthát és tisztítja a légutakat
- C-vitamint és szelént is tartalmaz
- az allicin olajat a tüdő és a bőr választják ki, tehát ezért fog érződni a fokhagyma szaga leheletünkön, illetve a bőrünkön bizonyos mennyiség (kb. 2-3 gerezd) fogyasztása után
- értágító hatása miatt egyes fejfájásoknál is jó hatású lehet
- nemrég állapították meg, hogy nagyon kifejezett hatása van a növényeken élősködő kártevőkre és kórokozókra. A vegyszermentes termesztéseknél folyamatosan vizsgálják ezt a tulajdonságot
Tipp: csökkentheted a fokhagyma szagodat, ha evés után lassan elrágcsálsz egy kis petrezselymet vagy fahéjat, mások a tejre, szegfűszegre vagy egy pörkölt kávészem ropogtatásra esküdnek.
Tipp: Méregtelenítő hatása révén segít megszabadulni a cellulitisztől, ezáltal szerves része lehet narancsbőr elleni programodnak.
A fokhagyma nagysága a csípősségéről is árulkodik: a nagyobbak enyhébben csípősek és édeskésebb zamatúak. A kisebbek csípősebb ízűek.