cartes de visite

“Gyümölcsecet” házilag, egyszerűen

827824_604956

A gyümölcsecettel ízesítheted a sültcsirkét, sertéshúst, hozzáadhatod zöld salátákhoz, gyümölcs salátákhoz.

Rengeteg szezonális gyümölcsből elkészíthető csak ügyelni kell az ecet és a gyümölcs (1:1) arányára.
Kipróbálhatod cseresznyével, eperrel, barackkal is.

A gyümölcsecettel ízesítheted a sültcsirkét, sertéshúst, hozzáadhatod zöld salátákhoz, gyümölcs salátákhoz.

Rengeteg szezonális gyümölcsből elkészíthető csak ügyelni kell az ecet és a gyümölcs (1:1) arányára.

Kipróbálhatod cseresznyével, eperrel, barackkal is.
Most az eper példáján mondom el a készítés menetét (Kb. 3/4 csésze gyümölcsecetet készítéséhez)

Hozzávalók:
- 1 csésze (kb.:2 dl) fehérborecet
- 0,5 kg eper (minél több gyümölcsöt raksz bele, annál intenzívebb lesz)
- méz ízlés szerint
- édesköménymag ízlés szerint (nem “kötelező”)

Elkészítés:

1. A gyümölcsöt (itt eper) minél apróbb darabokra vágom.
2. A fehérborecetet beleöntöm egy zárható fedelű üvegbe (pl. befőttes üveg).
3. Hozzáadom az édesköménymagot (kb. 40-60 szem).
4. Ráteszem az üveg tetejét és összerázom a benne lévő elegyet.
5. 2 hétig hűvös és sötét helyre teszem.
6. 2 hét után szűrővel leszűröm a levét, amit felforralok (lassú tűzön, fedő nélkül 2-3 perc). A tetejére fehér hab formájában kiülnek a szennyeződések, amiket kanállal eltávolítok.
7. A leszűrt folyadékhoz hozzáadom a mézet.
8. Végül egy nagyon apró, sűrű szűrön keresztül egy kisebb üvegbe (steril!) leszűröm a kész folyadékot, azaz a kész ecetet.

Hűvös sötét helyen tárolható.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>