-
16 aug 12
-
0 Hozzászólás
Kávéban található koffein táplálkozástudományi szempontból:
Kiemelten fontos, hogy figyelemmel kísérjük a gyermekek étkezési szokásának alakulását, mivel a túlzott koffeinbevitel náluk könnyen ingerlékenységet, szorongást, átmeneti viselkedészavarokat eredményezhet. A betegek legyenek körültekintőek, legjobb, ha szakemberrel (orvossal, dietetikussal) konzultálnak az élénkítő hatású élelmiszerek fogyasztásáról.
Jó tudni: Az általánosan elfogadott táplálkozástani ajánlások szerint egy egészséges felnőtt ember számára a mérsékelt napi maximum koffein mennyiség 300 mg.
Jó tudni: A várandós nők esetében, mivel a koffeinlebontás lelassul terhesség alatt, biztonságosabb, ha egy kisebb, napi 200 mg fogyasztási felső határt tartanak szem előtt.
- növeli az éberséget
- növeli a koncentrációt
- növeli a fizikai teljesítményt
- megtalálható sokféle növényben (növények természetes védelmét szolgálja), kávé – és kakaóbabokban, tealevelekben, guarana bogyókban, kóladióban
- az egyéni érzékenység döntő szempont a koffeintartalmú élelmiszerek fogyasztásánál, és mindenki saját tapasztalatából szűrheti le leginkább a számára ideálisnak érzett mennyiséget
- a koffein a véráramba jutva az ideg- és izomsejtek felületén fejti ki hatását
- befolyásolja számos enzim és ingerületátvivő anyag működését
- gátolja a testünkben egy fáradtságjelző anyag, az ún. adenozin hatását. Az adenozin hírvivőként fontos szerepet tölt be az ébrenlét és az alvás szabályozásában.
- a koffein azáltal serkenti az idegrendszert, hogy blokkolja az agy adenozinkötő helyeit (receptorait), így fenntartja az éberséget. Ez a folyamat befolyásolhatja a vérerek összehúzódását is, ami egyben magyarázza a koffein fejfájást csillapító hatását, széleskörű gyógyszeripari felhasználását is
- enyhe vérnyomás emelkedést okoz
- gyorsuló szívverést okoz
- ellazítja a hörgőket
- kissé növeli a gyomorsavtermelést
- gyorsítja az anyagcserét
- fokozza a vízhajtó hatást
Ne feledjük azonban, hogy a koffeintartalom sok esetben csak becsült érték, hiszen függ a főzet alapanyagául szolgáló növény fajtájától, az elkészítés során alkalmazott behatásoktól (pl. pörkölés, fermentálás, elkészítési mód, főzési idő), a növényi rész és a víz arányától, azaz a töménységtől.