-
24 szept 12
-
0 Hozzászólás
A különböző mézek eltérő színűek, illatúak és más a kristályosodási hajlamuk, így alkalmazásuk területe is eltérő. Néhány példa:
Vegyes virágméz:
Nem fajtaméz! Olcsóbb a fajtamézeknél de sütéshez, főzéshez kiváló. Persze természetes állapotában is ehető.
Hársméz:
Borostyánsárga és nehezen kristályosodik. Illata a hársra emlékeztet, íze enyhén kesernyés. Igazi gyógyeledel. Sütéshez, főzéshez nem a legmegfelelőbb, mert keserűbbé válik.
Akácméz:
Világos és zöldessárga. Nagyon kevés pollent tartalmaz. Illata az akácvirágra hasonlít, íze nem túl karakteres. Természetes fogyasztásra, sütéshez és főzéshez egyaránt alkalmas.
Napraforgóméz:
Aranysárga és savanykás-kesernyés ízű. Durva, nagy szemcsékben kristályosodik. Mézeskalácsokhoz a nagyon jó színező képessége miatt alkalmas. Magas a savtartalma, ezért mindenkinek nem ajánlott.
Repceméz:
Világos színű és gyorsan egyenletes apró szemcsékben kristályosodik és fehérre változik. Kellemes ízű és érzékeny gyomrúak is ehetik.
Selyemfűméz:
Alacsony virágportartalmú, világos matt színű. Desszertméz, nehezen kristályosodik. Illata erős, íze a vaníliáéhoz hasonló.
Gyümölcsméz:
Sötét árnyalatú, barnás színű. Több gyümölcsfa nektárjából készül. Közepes kristályosodási hajlamú, kesernyés ízű. Csemegemézként fogyasztják.
Gesztenyeméz:
Borostyánsárgától a sötétbarnáig terjed a színe. Nehezen kristályosodik, kesernyés ízű.
Levendulaméz:
Borostyánsárga, nehezen kristályosodó. Íze a vaníliára és a fahéjra hasonlít. Ínyencek csemegemézként eszik.
Őszirózsaméz:
Világosbarna, gyorsan egyenletesen kristályosodik apró szemcsébe. Illata erős, íze zamatos. Krémméz előállítására, italok készítéséhez használják, de önmagában is jó.
Édesharmatméz:
Nem a virágok nektárjából készül, hanem az erdei növények leveleiről gyűjtött úgynevezett mézharmatból. Pollen allergiások is megkedvelhetik, mert a virágportartalma elenyésző. Általában nehezen kristályosodnak.
Narancsvirágméz:
Világos színű, lassan kristályosodó, enyhe ízű, kissé tubarózsa illatú. Ínyencek csemegeként eszik.
Kakukkfűméz:
Légúti megbetegedések, szájüregi gyulladások esetén kiváló. Fűszeres ízű csemegeméz.
Eukaliptuszméz:
Világos színű lassan kristályosodó, enyhe illatú. Hurutoldó hatással rendelkezik.