cartes de visite

Nézzünk be egy arab asszony konyhájába!

islamic_women_by_naderbellal

Arab dal csendes éneke csapja meg fülem, követem a hangot és belépek a konyhába, ahol egy felkötött sűrű fekete hajú asszony magabiztosan sürög-forog.

A fazékban bő vízzel felöntött bárányhúskockák főnek zöld kardamommal, fahéjjal és csipet római köménnyel. Másik fazékban a sáfránytól sárgára festett illatozó jázminrizs fő.

Azt mondják a nálunk kapható rizzsel köszönő viszonyban sincs.

 

Körbenézek milyen fűszereket találok. Van itt sáfrány, római kömény, kardamom, fahéj, kurkuma, szegfűszeg és megannyi fűszerkeverék.

A háziasszony mártást készít. A hagymás paradicsomos mártásba főtt csicseriborsót szór római köménnyel és méregerős paprikával. Saláta következik. Apróra vágja a paradicsomot, hagymát és uborkát majd rengeteg petrezselyemzölddel szórja meg. Nem fűszerként, hanem a saláta fontos alapanyagaként használja. Végül felteszi az i-re a pontot a facsart citromlé és az aranyzöld olívaolaj hozzáadásával.

Számunkra szokatlan módon az étkezőasztal a padlóra terített szőnyeg, ahol a családtagok körbeülnek

Már látom, az arab háziasszonyunk kétszer annyi ételt készített, mint amennyi bőven elég lett volna.

A finom ebéd után jön a mentatea és a törökös zaccos kávé. Nézzük csak, hogy is készíti a kávét. Az őrölt babkávét cukorral és vízzel röpke percig forralja, miközben a tetején selymes barna hab képződik. Miután leülepedett a zacc kicsinyke csészékbe tölti, miután a habot elosztja a csészék között.

Persze, az elmaradhatatlan desszert is tálalásra kerül, ami mézes sütemények és gyümölcsök kavalkádja. Naná, hogy mézes hisz az arab országok forró klímája megköveteli a mézzel tartósított sütiket, így a sivatagi körülmények között egyes aprósütemények hónapokig is elállnak.

Úgy gondolom, senki sem maradt éhen.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>