cartes de visite

Sushi múltja és mesterei

Sushi-rolls-with-smoked-salmon-and-avocado.jpg

A sushi a 2000 évvel ezelőtti Kínából származik és egyáltalán nem hasonlít a mai formájára.

A 7. század környékén került Japánba.

Buddhista szerzetesek révén, akik így próbálták a halat tartósítani.

Főtt rizst tettek a hal alá sok sót szórtak rá és szendvicseket gyártottak belőle. Köveket tettek a tetejére és 1 évig pihentették.

A rizs és a só természetes úton erjedni kezdett (tökéletes tartósítószer).

Később a 17. században (Dr. Macomoto Josici) tökéletesítette azáltal, hogy már ecetet használt a tartósításhoz.

1820-ban egy tokiói szakács (Hanaya Yohei) továbblépett így hozzá kapcsoljuk a sushi készítés forradalmasítását.

Ecetet adott a sushi rizshez, kézzel kis falatokra összepréselte és pár szelet halat tett a rizsre.

Fogyasztása Tokió lakosai között ez rohamosan elterjedt.

Utcai snack-nek indult és a férfiak fogyasztották.

Később a nők is elkezdték enni és így lett egyre kisebb a mérete is.

Sushi mester mondatai:

Hogyan lehet valakiből sushi mester Japánban?

Japánban a sushi készítése nagyrabecsült képességgé fejlődött, melyre csak hosszú gyakorlás esetén lehetett szert tenni.

A tanoncok 2 évig csak rizst mosnak és takarítanak miközben figyelik a sushi mestereket.

8 év is eltelhet, mire megérinthetik a kést.

Sushi mesternek a kés a „szeme fénye” és soha nem adja kölcsön senkinek.

Minden nap élesítjük a késeinket így azok egyre kisebbek lesznek és mire túl kicsik lesznek késtemetőbe (szent helyre) visszük őket, ahol imádkozunk.

Ki lehet sushi mester?

Japánban a sushi mesterek főleg férfiak.

Hagyomány szerint a nőket nem lehet a konyhába engedni, mert a testhőmérsékletük állandóan változik és ez azért probléma, mert a halat állandó hidegen kell tartani.

Egy mester számára fontosak a részletek.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>