-
16 aug 12
-
0 Hozzászólás
Többen kezdjük a napot egy csésze kávéval, teával, kakaóval vagy capuccinoval (egyesek kólával). Egy szóval, koffeinnel. Így nem árt tisztában lenni a hatásával. A koffein jellemzően növeli az éberséget, a koncentrációt, a mentális és fizikai teljesítményt. Elsőként kimutatta: Friedrich Ferdinand Runge (1820) Tudományos neve: 1,3,7-trimetilxantin Megtalálható: sokféle növényben (növények természetes védelmét szolgálja), kávé – és kakaóbabokban, tealevelekben, guarana bogyókban, kóladióban [...]
-
16 aug 12
-
0 Hozzászólás
Brokkoli táplálkozástudományi szempontból: rákmegelőző étrend fontos tagja sok vitamint tartalmaz,leginkább béta karotint, folsavat és C-vitamint, de jelentős a B-vitamin, kálcium és vastartalma is 40x több vitamint és kb. dupla annyi C-vitamint , vasat és káliumot tartalmaz, mint a sápadt karfiol testvére a többi káposztafélénél könnyebben emészthető a főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg [...]
-
16 aug 12
-
0 Hozzászólás
Kávéban található koffein táplálkozástudományi szempontból: Kiemelten fontos, hogy figyelemmel kísérjük a gyermekek étkezési szokásának alakulását, mivel a túlzott koffeinbevitel náluk könnyen ingerlékenységet, szorongást, átmeneti viselkedészavarokat eredményezhet. A betegek legyenek körültekintőek, legjobb, ha szakemberrel (orvossal, dietetikussal) konzultálnak az élénkítő hatású élelmiszerek fogyasztásáról. Jó tudni: Az általánosan elfogadott táplálkozástani ajánlások szerint egy egészséges felnőtt ember számára a mérsékelt napi maximum koffein mennyiség 300 mg. Jó tudni: A [...]
-
16 aug 12
-
0 Hozzászólás
Olívaolaj táplálkozástudományi szempontból: Érdemes sötétített üvegű vagy fémdobozos terméket vásárolni, otthon pedig száraz, hűvös helyen (de semmiképpen sem a hűtőben) tárolni. Felbontás után egy-két hónapon belül használjuk fel! esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz (F-vitaminokat): linolsav,linolénsav, arachidonsav optimális arányban tartalmazza a telített, egyszeresen telítetlen és a többszörösen telítetlen zsírsavakat A-,D-,E vitamin valamint béta karotin antioxidáns tartalmú könnyen emészthető gyomorsavcsökkentő csökkenti a szív-és [...]
-
16 aug 12
-
0 Hozzászólás
cukorhelyettesítő megőrzi a fogak épségét cukorbetegek és fogyókúrázok beépíthetik az étrendjükbe különböző kémiai szerkezetű hatóanyagok édesítő hatásuk a répacukorénál nagyságrendekkel nagyobb nem jelentenek energiát,nem hízlalnak nincs fogzománc károsító hatásuk nem befolyásolják a vércukorszintet nem fokozzák az inzulinigényt Felhasználási területük: asztali édesítők (pl. tea, kávé, kakaó,limonádé ízesítése), különböző ételek, édességek elkészítése (pl.puding,palacsinta,gyümölcsleves) Figyelem! Az édesítőszerek alkalmazása önmagukban nem garantálja a [...]