-
21 jan 13
-
0 Hozzászólás
„Bordiéta” Jegyzeteim – 2. –
Középpontban a kakaó és a csokoládé.
- Theobroma cacao – névvel illette Carl von Linné (a nagy svéd természettudós) a kakaófát.
- Apropó: „ A kakaó termése adta az ötletet a Coca-Cola palackjának egyedi formájához. Eredetileg a kokalevél és a koffein valamilyen módon történő felhasználásával akarták az üveget egy pályázat útján megtervezni, de a későbbi nyertes pályázó nem tudta, hogy az hogyan néz ki. A könyvtárban csak a kakaó terméséről talált képet. „ – ez olvasható a wikipédián és hangzott el a Kutatók Éjszakáján (én is itt tudtam meg).
- A teobromin adja a kakaó jellegzetes keserűségét, mely szerkezete hasonló a koffeinéhez.
- A jövő csokoládéja: ACTICOA TM- eljárással készül: kézzel válogatott magok a hagyományos eljárásokkal szemben és így magas procianidin-tartalommal is rendelkeznek.
- A procianidinben leggazdagabb csokoládé Ecuadorból származik. Kicsit fanyar, de a legegészségesebb.
- Rendszeresen fogyasztott (alacsony cukortartalmú, magas procianidin-tartalmú) étcsokoládé napi adagja: 20-30g.
- 70-80% kakaótartalmú „jó” étcsokoládéból (könyv szerzője több magas kakaótartalmú csokoládét vizsgált, és nem feltétlenül volt gazdagabb procianidinben a magasabb kakaótartalmú – utalok vissza az ecuadori jelentőségére-) 25-30g felel meg 125 ml procianidinben gazdag vörösborral.