Tudod-e
Semmi trükk! – Tudományosan igazolt válaszok mindennapi kérdésekre!
1. Mi az a LIKOPIN és miért van szükségünk rá?
Növényeink között a paradicsom tartalmazza a legtöbb likopint. A likopin egy karotinoid fajta, amely a növény piros színét adja. Az igazán érett paradicsom likopinértéke a legmagasabb. A likopin egy antioxidáns, kiváló élettani hatással. Frissít, új erővel tölt fel és véd a rákos megbetegedések ellen.
Érdekes módon a nyers paradicsomhoz képest a feldolgozott paradicsom (pl.: paradicsomsűrítmény) antioxidáns értéke jelentősebb. A likopin a vitaminokkal ellentétben nem hőérzékeny.
2. Minden vitaminra szükségünk van, mégis van, amelyiket kiemeljük a többi közül.
Vajon melyiket és miért?
Környezetünk egyre több és több kárt okoz számunkra miközben a szervezetünk egyre gyengébb. A C-vitamin mindennapos fegyverként használható a betegségekkel szemben.
Immunrendszer erősítő és szinte bármilyen helyzetben segít neked.
Béta-karotinnal (A-vitamin előanyaga) és az E-vitaminnal igen erős védelmi kört alkotnak a terhelésnek kitett szervezeted előnyére.
A C-vitamin a megelőzésben a legjobb választás, persze ha már megfáztál, influenzás lettél, akkor is hatásos az emelt dózis fogyasztása. Határozottan gyorsabb lesz a felépülésed.
Sebek gyógyulásakor is látványos a segítsége.
Ne a mesterséges formáihoz nyúlj elsősorban, hisz a felszívódás és a hasznosulás miatt a természetes vitaminé az elsőbbség.
Citrom, paprika, csipkebogyó, savanyú káposzta, paradicsom, homoktövis stb.
3. Van olyan gyümölcs, ami székrekedés és hasmenés esetén is tökéletes választás?
Az almapektin (almarost) nagyszerűen rendbe teszi a felborult emésztést. A gyümölcs pektintartalma védőréteget von a bél nyálkahártyájára, így csillapítja a hasmenés kellemetlen tüneteit. Székrekedésnél megnöveli a széklet mennyiségét, ezzel kényszerítve a vastagbelet az ürítésre. Pangó széklet esetén a méreganyagok visszajuthatnak a keringésbe. Hasmenést a párolt alma fogja meg, a székrekedésnél a nyers alma a hatásosabb.
4. A mézevésnek is vannak „szabályai”
1. A méz a torokfájás természetes gyógyszere. Ilyenkor 1 kanállal együnk, majd fél óráig ne együnk és igyunk semmit, hogy az értékes hatóanyagok ne mosódjanak le a nyálkahártyáról.
2. A méz nem tűri a magas hőmérsékletet. Forró ételbe, teába ne keverd! 40 fok felett elveszíti gyógyhatását.
3. Minden nap 1-2 kanálnyi mennyiség erősíti az immunrendszert.
5. Miért nem mindegy, hogy zúzod vagy vágod a fokhagymát?
A fokhagyma hatóereje a kéntartalmú ALLICIN vegyületének köszönhető, amely bomlásakor szulfénsav keletkezik, amely erős antibiotikus, antioxidáns és gombaölő hatású. Az allicin csak akkor tud hatni, ha felszabadul, azaz ha nem késsel vágod, hanem szétzúzod.
6. A petrezselyem nyersen gyógyszer?
A petrezselyem nyersen hatásos. Amennyiben hő hatásának teszed ki, sirathatod a kedvező hatásait. Kiváló lúgosító hatású, van benne C-és E-vitamin, vas, kálium, karotinoid (A-vitamin előanyaga), klorofil, flavanoidok, illóolaj és rostanyag.
Csillapítja a rossz lehelet szagát és fogíny gyulladás esetére is jó hatású.
Különösen javaslom a petrezselymes krumpli köretet. A főtt krumpli értékes hatását a nyers petrezselyem tovább emeli.
7.Van 5 perc szüneted? Cigis doboz helyett van egy ötletem, mit bonts ki.
Olajos magvas zacskót. Napraforgómagot, földimogyorót stb.
Esszenciális, azaz nélkülözhetetlen zsiradékot tartalmaznak. A szervezetünk nem tudja előállítani ezeket a zsírsavakat. Ezek a zsírsavak a zöldségekkel komoly antioxidáns hatást váltanak ki. Hetente egy marékkal nyugodtan alkalmazd az étrendedbe.
Stresszes hétköznapokban a B5-vitamintartalma miatt is kifejezetten hasznos, segít az idegrendszer rendezettségében.
8. Mi az amire feltétlenül vizet kell innunk?
Rostos élelmiszerek és olajos magvak után sok folyadékot igyál, mert a rost rengeteg vizet von el a szervezettől. Így a rostok elősegítik a székletürítést. Ellenkező esetben szinte „beléd köt” az anyag.
9. Salátára ecetes-cukros levet? Inkább ne!
A cukros saláták csökkentik a zöldség felszívódásának esélyeit valamint az ecettel együtt elnyomják a saláta természetes ízét. Inkább facsarj citromot a salátára (vagy esetleg jó minőségű gyümölcsecetet használj) kevés fűszerrel (fokhagyma, koriander, kapor, bazsalikom stb.). Mindig használj hidegen sajtolt olajat is, hogy a zöldségekben lévő zsírban oldódó 4 vitamin fel tudjon szívódni.
10. Az olívaolaj másképp viselkedik melegítés hatására, mint a többi olaj?
Igen, az olívaolaj 210fokon kezd égni, míg a napraforgó olaj170, a vaj 132 fokon. Az olívaolajból többszörös melegítés során is alig keletkezik oxidációs melléktermék. Ettől eltekintve, mégis ügyeljünk, hogy ne hagyjuk túlmelegedni és szűrjük át.
11. Hogy idézi elő a zab(korpa) a koleszterin-szint csökkentését?
Rosttartalma bélben megköti a koleszterinalapú epesavakat, és eltávolítja a szervezetből. Így a szervezet a koleszterint a vérből vonja ki az epesavak képzéséhez, ezáltal csökkenti a koleszterinszintet.
12. Befolyásolja a banán a hangulatunkat?
A banán szerotonin és dopamin forrás, amelyek befolyásolják a hangulatot és az étvágyat. A banán a B6 vitamin jó forrása, amely re a szervezetnek szüksége van a szerotonin képzéshez. A friss érett banán tápanyagtartalma a legnagyobb, a főzőbanánt meg kell főzni,ahhoz hogy emészthető és élvezhető legyen.
13. Van tápanyagtartalom különbség a kukorica és a bébikukorica között?
A kukoricában lévő szervezetünkre kedvező hatású „fitokemikáliák” a legjobban kevés zsírral szívódnak fel, továbbá a kukorica főzése is segíti a felszívódást. A gyenge bébikukorica magas folsavtartalmú, melynek megőrzése érdekében kevés ideig főzzük.
A bébikukorica a legjobb serpenyőben sütve.
14.Lehetséges, hogy étrendünk a vas felszívódását gátló anyagokkal van tele?
A vas felszívódását gátolják a fitátok (gabonafélék, dió, hüvelyesekben), polifenolok (teák, egyes zöldségfélék, hüvelyesek), foszfátok, oxalátok (pl.: rebarbara, paraj).
Léteznek a vas felszívódását fokozó anyagok is, ilyen az aszkorbinsav (C-vitamin tartalmú gyümölcsök) és húsfélék. Sőt, a húsokban lévő vas segíti a növényi vas felszívódását is.
1 g hús hatása egyenértékű 1 mg aszkorbinsavéval.
15. A spenót „jó vagy rosszindulatú”?
A spenótban és a mangoldban lévő kálcium nem hasznosul oxálsavtartalmuk miatt. Az oxálsav a kálciummal oldhatatlan komplexet képez, sőt az együtt fogyasztott élelmiszerek kálciumát is megkötik.
16. Miért okoz fogszuvasodást inkább a cukorka, mint a csokoládé?
A válasz a csokoládé zsírtartalmában keresendő.A zsírok bevonó hatásuknak köszönhetően védik a fogakat a fogszuvasodástól. Az eszkimók kevés szénhidrátot, ellentétben sok zsírt fogyasztanak és közöttük a fogszuvasodás előfordulása is elhanyagolható. A fehérje- és zsírdús étrend mérsékli a savi átalakulást, ezért is előnyös lehet az étkezés végén sajtot enni. Persze a fogmosás sosem elhanyagolandó!